Συναγερμός στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο





 Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το Κέντρο Ελέγχου και
Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ)
μετά την εμφάνιση κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου από την αρχή του έτους σε σύνολο 18 κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης που έχουν αναφερθεί αρμοδίως σε όλη τη χώρα, τα πέντε αφορούν σε κατοίκους της Ζακύνθου.

Επίσης αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και στις περιοχές της Κέρκυρας και της Πρέβεζας.

Στο πλαίσο αυτό ειδικό κλιμάκιο επιστημόνων των Γραφείων Ζωονόσων του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης και Περιβαλλοντικής Υγείας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. με επικεφαλής τον Ομότιμο Καθηγητή Βακτηριολογίας, Παρασιτολογίας, Ζωονόσων & Γεωγραφικής Ιατρικής κ. Ι. Τσελέντη θα βρίσκεται στη Ζάκυνθο από 22 έως 26 Σεπτεμβρίου 2014 και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Ζακύνθου θα προβεί σε ενημερωτικές δράσεις των Επαγγελματιών Υγείας και του πληθυσμού του νησιού.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014, στις 13:00, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Ε. Ζακύνθου (Διοικητήριο) θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης των Επαγγελματιών Υγείας με θέμα «Πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση της Λεπτοσπείρωσης στην Ελλάδα».

Αντίστοιχα, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014 στις 17:30 στον ίδιο χώρο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ενημέρωσης για το κοινό και τους τοπικούς παράγοντες με θέμα «Λεπτοσπείρωση: Πρόληψη και αντιμετώπιση», όπου θα διατίθεται και ενημερωτικό υλικό.

Δίνοντας περαιτέρω έμφαση στην ενημέρωση του πληθυσμού για τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, το κλιμάκιο θα προχωρήσει και σε παρεμβάσεις πεδίου. Παράλληλα, θα γίνουν ενέργειες επιδημιολογικής και περιβαλλοντικής διερεύνησης κατά προτεραιότητα σε περιοχές όπου η νόσος εμφανίζει τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. τονίζει ότι είναι απαραίτητη η λήψη και τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος έκθεσης και πιθανής μόλυνσης από λεπτόσπειρα, τα οποία περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Μυοκτονίες στο οικιακό περιβάλλον
2. Εφαρμογή προστατευτικού ρουχισμού (γάντια, μακριά μανίκια, παντελόνι, γαλότσες) σε όσους ασχολούνται σε εργασίες υπαίθρου
3. Απομάκρυνση σκουπιδιών και διατήρηση σχολαστικής καθαριότητας εντός των οικιών
4. Χρήση μέσων παρεμπόδισης για την είσοδο τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους όπου κινούνται άνθρωποι όπως κατοικίες, αυλές, αποθήκες κλπ.
5. Αποφυγή οιασδήποτε επαφής με τρωκτικά γενικότερα
6. Αποφυγή έκθεσης τροφίμων και πόσιμου νερού σε περιοχές όπου υπάρχουν τρωκτικά
Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Γραφείο Ζωοανθρωπονόσων (210-8899136) καθώς και στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.: www.keelpno.gr/

Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/09/blog-post_253.html#ixzz3DlK546Jn

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »