Καθημερινά αντικείμενα του σπιτιού ... εστίες μικροβίων




Μπορεί όλοι να φροντίζουμε για την όσο το δυνατόν τακτικότερη καθαριότητα
του σπιτιού μας, ωστόσο,
το λάθος που πάντα κάνουμε είναι πως συνηθίζουμε να επιμένουμε περισσότερο σε συγκεκριμένους χώρους και αντικείμενα, καθαρίζοντάς τα ξανά και ξανά, ενώ αντίθετα, κάποια άλλα αμελούμε επανειλημμένα να τα καθαρίσουμε, παρόλο που συγκεντρώνουν στην επιφάνειά τους άπειρα μικρόβια και βακτήρια. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να δεις ποια αντικείμενα του σπιτιού σου παραλείπεις συστηματικά να καθαρίσεις, ενώ θα έπρεπε, καθώς αποτελούν μεγάλες εστίες συγκέντρωσης μικροβίων.

1.Σφουγγάρια
Το υγρό περιβάλλον στο οποίο παραμένουν τα σφουγγάρια ευνοεί την μεγάλη ανάπτυξη βακτηρίων στην πορώδη επιφάνειά τους. Για να λύσεις το πρόβλημα, τοποθέτησε το σφουγγάρι για 2 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και σε υψηλή θερμοκρασία, μια φορά τη βδομάδα. Ύστερα, άφησέ το να στεγνώσει προτού το χρησιμοποιήσεις ξανά.

2.Ξύλα κοπής
Και οι πλαστικές αλλά και οι ξύλινες σανίδες κοπής είναι εξίσου επικίνδυνες να μολύνουν τα τρόφιμα που τοποθετείς επάνω τους. Για το λόγο αυτό, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και σχολαστικά. Πλύνε τα ξύλα κοπής σου με βραστό νερό ή τοποθέτησέ τα στο πλυντήριο πιάτων και ύστερα άφησέ τα να στεγνώσουν καλά.

3.Μαξιλάρια
Η χνουδωτή επιφάνεια των μαξιλαριών είναι επίσης μια ιδανική παγίδα για μύκητες και βακτήρια. Τα μαξιλάρια συλλέγουν τον ιδρώτα, τα σωματίδια του δέρματος και το σάλιο, προσελκύοντας μύκητες και ακάρεα σκόνης. Επομένως, κρατήσε τα μαξιλάρια σου καθαρά με τακτικό πλύσιμο και μην ξεχνάς ποτέ να τους τοποθετείς τα προστατευτικά καλύμματα που πλένονται ευκολότερα.

4.Οδοντόβουρτσα
Η οδοντόβουρτσα μένει ως επί το πλείστον βρεγμένη στο ράφι της τουαλέτας σου, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένη στο περιβάλλον του δωματίου αλλά και στις σκόνες. Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τη συγκέντρωση μικροβίων πάνω της. Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να τοποθετείς την οδοντόβουρτσά σου μέσα σε κάποιο ντουλάπι, να την πλένεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο πλυντήριο πιάτων, αλλά και να την αντικαθιστάς με καινούρια κάθε 3 μήνες.

5.Καφετιέρα
Το νερό που περνά μέσα από τις περισσότερες καφετιέρες δεν είναι αρκετά ζεστό για να σκοτώσει τα μικρόβια που μπορούν να αναπτυχθούν στο υγρό, σκοτεινό περιβάλλον του εσωτερικού των σωληνώσεων του μηχανήματος. Επιπλέον, η συσσώρευση του παλιού καφέ επηρεάζει τη γεύση του φρέσκου αλλά και βουλώνει τους σωλήνες. Η λύση; Δοκίμασε να καθαρίσεις την καφετιέρα σου χρησιμοποιώντας φυσικά προϊόντα οικιακής χρήσης, όπως το ξίδι και η μαγειρική σόδα.

6.Λεκάνη
Ίσως να μην έχεις παρατηρήσει ποτέ πόσο βρώμικη μπορεί να είναι η περιοχή που βρίσκεται κάτω από το εσωτερικό χείλος της λεκάνης, όμως εκεί συνηθίζουν να συγκεντρώνονται πολλά μικρόβια και βρωμιές. Φρόντισε να μην παραλείπεις να καθαρίζεις την περιοχή αυτή της λεκάνης, χρησιμοποιώντας ξίδι, μαγειρική σόδα και νερό.

7.Κινητό
Όλοι έχουμε τα κινητά μας συνεχώς πάνω μας και τα μεταφέρουμε σχεδόν παντού, με αποτέλεσμα να καταντούν από τα πιο βρώμικα αντικείμενα που βρίσκονται στο σπίτι μας. Ό, τι αγγίζουμε έρχεται σε επαφή με το τηλέφωνό μας, το οποίο είναι συχνά πολύ κοντά στο πρόσωπό μας και το στόμα σας. Η λύση είναι γρήγορη και εύκολη: απενεργοποίησε το τηλέφωνό σου μία φορά την εβδομάδα και σκούπισε το εξωτερικό μέρος του με ένα απολυμαντικό μαντηλάκι.


Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/09/blog-post_602.html#ixzz3DTxSZrnK

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »