Ο οργανισμός μας ασθενεί σε κάθε ηλικία – αυτά είναι τα κακά νέα. Τα καλά νέα είναι πως φροντίζει να μας προειδοποιεί με τα διάφορα συμπτώματα. Το κλειδί λοιπόν όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τις παθήσεις αλλά και για να τις προλάβουμε είναι να μην τα αγνοήσουμε. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα συμπτώματα των κυριότερων ασθενειών που ταλαιπωρούν κάθε ηλικία, από την βρεφική και την εφηβική μέχρι τα… «-ήντα» μας, για να έχουμε το κεφάλι μας και ολόκληρο τον οργανισμό μας ήσυχο.
Παιδική ηλικία
Στην βρεφική και προσχολική ηλικία, τα πιο συνήθη συμπτώματα που σηματοδοτούν κάποια αρρώστια και τα οποία θα πρέπει να σας κρούσουν τον κώδωνα για την συμβουλή ενός παιδίατρου είναι τα εξής:
-Η διάρροια, που μπορεί να σημαίνει μόλυνση, δυσανεξία σε κάποιο φαγητό ή υπερβολική κατανάλωση χυμού.
-Καλέστε τον παιδίατρο αν συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, ο οποίος θα μπορούσε επίσης να είναι ένδειξη κάποιας σοβαρής μόλυνσης.
-Η δυσκοιλιότητα, όταν συνοδεύεται από πόνο του βρέφους κατά την αφόδευση, ο έντονος βήχας, ο στομαχόπονος, το έκζεμα, η βουλωμένη μύτη, η ναυτία και ο εμετός αποτελούν επίσης συμπτώματα που καταδεικνύουν από ένα απλό κρύωμα μέχρι κάτι πιο σοβαρό.
-Ο πόνος και η δυσανασχέτηση του βρέφους από την ηλικία των 6 μηνών πιθανότατα σημαίνει πως τα πρώτα του δόντια κάνουν την εμφάνισή τους. Επομένως, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, καθώς είναι κάτι το φυσιολογικό, που μπορεί να ανακουφιστεί με ένα ειδικό παιχνίδι που μπορεί να δαγκώνει.
Εφηβεία και νεαρή ηλικία
Οι συχνότερες παθήσεις – πέρα από τις κλασικές ιώσεις- στην ηλικία της εφηβείας είναι οι εξής: Οι αλλεργίες, οι διαταραχές στη διατροφή (ανορεξία, βουλιμία κλπ), η κατάθλιψη, οι εξαρτήσεις (αλκοόλ, ναρκωτικά, διαδίκτυο), τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα – αφού πρόκειται για την ηλικία της σεξουαλικής αφύπνισης, χωρίς όμως την απαιτούμενη εμπειρία- και τα αυτοάνοσα νοσήματα, που μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους στην εφηβεία, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Για το καθένα από αυτά, θα πρέπει να προσέχουμε τα εξής σημάδια και συμπτώματα:
-Διαβήτης τύπου 1: Υπερβολική δίψα ή πείνα, συχνουρία, κόπωση, απώλεια βάρους, θολωμένη όραση, ευερεθιστότητα, μυϊκές κράμπες.
-Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Πόνοι και πρήξιμο στις αρθρώσεις, ακαμψία, αρθρίτιδα στα πόδια, τους αστραγάλους και τους καρπούς, απώλεια βάρους, κόπωση, μειωμένη όρεξη, παροδικός πυρετός, πόνος στον λαιμό, ξηρό στόμα ή μάτια.
-Διαταραχές στη διατροφή: Υπερβολική απώλεια βάρους ή το αντίθετο, υπερφαγία, πρόκληση εμετού, εμμονή και τύψεις σχετικά με το φαγητό, μυστικότητα, διαταραχές στον έμμηνο κύκλο για τις έφηβες.
-Κατάθλιψη: Επίμονη θλίψη, ξαφνικά κλάματα, αίσθημα πως τίποτα δεν αξίζει ή πως δεν υπάρχει ελπίδα, ενοχή, χαμηλή αυτοπεποίθηση, έλλειψη ενδιαφέροντος, ταραχή, κόπωση, σκέψεις για τον θάνατο, αγωνία, αϋπνία.
-Εξαρτήσεις: Αλλαγή στην συμπεριφορά, τις ιδέες, την όρεξη, την αίσθηση ιδιωτικότητας, απομόνωση, ζαλάδες και μέθη, αδύναμη κρίση, επιθετικότητα, προβλήματα στο μνημονικό. -Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Μάθετε εδώ για την φύση και την αντιμετώπιση των πέντε συνηθέστερων αφροδίσιων νοσημάτων (HPV, έρπητας, βλεννόρροια, σύφιλη και μυκητιάσεις).
Συμπτώματα στα 30
Σε αυτή την περίοδο της ζωής θα πρέπει να αρχίζει ο συστηματικός έλεγχος της υγείας μας, καθώς η πρόληψη σε αυτή την ηλικία είναι ο καλύτερος τρόπος να προλάβετε παθήσεις που κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση και μας ταλαιπωρούν ιδιαίτερα στις επόμενες δεκαετίες της ζωής μας.
Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης, τα οποία μπορούν να σημάνουν κίνδυνο αργότερα για την καρδιά μας, όγκους στο στήθος για τις γυναίκες ή ενοχλήσεις στα γεννητικά όργανα, καθώς και αλλαγές που μπορούν να σχετίζονται με τον θυρεοειδή αδένα (υπνηλίες, κατάθλιψη, πόνοι στις αρθρώσεις, αυξομειώσεις βάρους, εξάψεις).
Γι’ αυτό, από την ηλικία των 30 θα πρέπει να κάνουμε γενική εξέταση αίματος και ούρων ετησίως, έλεγχο τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης επίσης ετησίως, εξετάσεις θυρεοειδούς κάθε πέντε χρόνια, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν μαστογραφία (στα 35 χρόνια), γυναικολογικό υπερηχογράφημα και τεστ Παπ ετησίως.
Συμπτώματα στα 40
Σε αυτή την ηλικία, πέρα από όλα τα προηγούμενα, στα πιθανά καμπανάκια προστίθενται τα προβλήματα στην όραση, οι αρρυθμίες και η πίεση και το αυξημένο σάκχαρο, καθώς και όλα τα σημάδια καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, σε αυτή τη δεκαετία της ζωής μας, η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου είναι ο καρκίνος, γι’ αυτό θα πρέπει να δίνουμε προσοχή σε σημάδια όπως τα παρακάτω, που μπορούν να καταδεικνύουν διαφορετικούς τύπους καρκίνου:
Ανεξήγητη απώλεια βάρους, αλλαγές στο δέρμα, δυσκολία στην κατάποση, ανεξήγητη αιμορραγία, υποσκάπτων πόνος στην κοιλιακή χώρα και κατάθλιψη, δυσπεψία, μεταβολή των χαρακτηριστικών της στοματικής κοιλότητας, επίμονος πόνος, αλλαγές στους λεμφαδένες, ανεξήγητος πυρετός και βήχας.
Συγκεκριμένα για τις γυναίκες: Αλλαγές στο στήθος, ασυνήθιστη αιμορραγία, φούσκωμα στην κοιλιά με τακτικούς πόνους.
Για τους άνδρες: Όγκος στο στήθος, αλλαγές στους όρχεις, ουρικά προβλήματα
Συμπτώματα στα 50
Στα παραπάνω συμπτώματα (ο καρκίνος συνεχίζει να αποτελεί μάστιγα σε αυτή την ηλικία) προσθέστε τα εξής:
-Πόνος στο στήθος, στο χέρι, το σαγόνι ή τον σβέρκο, κρύος ιδρώτας, δυσφορία, αδυναμία, ναυτία, τάσεις λιποθυμίας ή δυσκολία στην αναπνοή – αυτά είναι τα συμπτώματα του καρδιακού επεισοδίου και του εμφράγματος.
-Ευαισθησία και πόνος στο πίσω μέρος χαμηλά στο πόδι, πόνος στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή βήχας με αιμοπτύσεις – αυτά είναι τα σημάδια της θρόμβωσης από την χρόνια καθιστική εργασία.
-Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου: Μείωση του κύκλου, εξάψεις, εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου, μεταβολές διάθεσης, υπερβάλλουσα ευαισθησία, αύξηση σωματικού βάρους, κατάθλιψη και απώλεια της λίμπιντο.
-Τα συμπτώματα του προστάτη: Διαταραχές ούρησης, αιματουρία, πόνος στα οστά, στο υπογάστριο και στο περίνεο.
Σημείωση: Το να έχετε ένα και μόνο από τα παραπάνω συμπτώματα δεν σημαίνει απαραιτήτως πως συνοδεύεται από την ασθένεια με την οποία σχετίζεται. Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η κρίση ενός ειδικού. Θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση – δείτε ποια τσεκ-απ θα πρέπει να κάνετε σε κάθε ηλικία εδώ. Δείτε επίσης άλλα 10 ανησυχητικά συμπτώματα μετά τα 30.
Πηγή: in2life.gr