«ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ»



Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών δεν είναι υπόθεση της σύγχρονης κοινωνίας. Είναι συνήθεια τόσο παλιά όσο και η κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Η κατανάλωση χαμηλών ποσοτήτων οινοπνευματωδών ποτών, συνήθως δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα. Για όσους αγαπάνε να πίνουν και το τελευταίο ποτηράκι καλό θα ήταν να δώσουν περισσότερο την προσοχή τους.

ΑΛΚΟΟΛ
Ο οργανισμός απομακρύνει το 70% του αλκοόλ που καταναλώσαμε μετά από 12 ώρες ενώ το 100% μετά από 24 ώρες.
Αν νομίζεται ότι επειδή ήπιατε το προηγούμενο βράδυ, μπορείτε την επομένη μέρα να οδηγήσετε άφοβα, είστε γελασμένοι. Η παρουσία του αλκοόλ που καταναλώσατε, μπορεί να παραμείνει έως και 12 ώρες μετά την κατανάλωσή του, έστω και σε ελάχιστα μεγέθη, ικανά όμως για να μας βάλουν σε μπελάδες.
Η ποσότητα οινοπνεύματος στο αίμα διαφέρει από στιγμή σε στιγμή. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ένας υγιής οργανισμός χρειάζεται ... 1,5ώρα για να αποβάλλει 10gr οινοπνεύματος, που αναλογούν περίπου σε 250ml μπύρας, 35ml οινοπνευματώδους ποτού και 100ml κρασιού.
Όλοι έχουμε στο μυαλό μας την έκφραση που ακούμε συχνά –πυκνά σε διάφορες συγκέντρωσης «εμένα δεν με πιάνει». Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα μύθο, αφού σε όλους τους ανθρώπους το αλκοόλ επιδρά με τον ίδιο τρόπο. Οι «συνηθισμένοι» στο ποτό έχουν την ψευδαίσθηση ότι δεν είναι υπό την επήρεια του αλκοόλ, διότι μπορούν να ελέγχουν καλύτερα την κατάστασή τους. Όμως, στην πραγματικότητα οι ικανότητές τους είναι το ίδιο μειωμένες με κάποιον που δεν πίνει συχνά.
Πίνοντας θα πρέπει να σκεφτόμαστε, ότι εκτός από τους δικούς μας ανθρώπους, που μπορεί να πάρουμε στο λαιμό μας, μπορούμε να πάρουμε και άλλους που δεν ευθύνονται για την δική μας ανευθυνότητα!




Από τι εξαρτάται η απορρόφηση. Η συγκέντρωση αλκοόλ στο σώμα μας, γνωστή και ως συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ένας από αυτούς είναι το φύλο μας, αν δηλαδή είμαστε άντρας ή γυναίκα. Άλλοι παράγοντες είναι το πόσο έχουμε καταναλώσει, η χρονική διάρκεια στην οποία ήπιαμε τη συγκεκριμένη ποσότητα, εάν καταναλώσαμε αλκοόλ με γεμάτο ή άδειο στομάχι και βέβαια το βάρος και το ύψος μας.
Αν ένας άνδρας και μία γυναίκα που έχουν το ίδιο βάρος πιούν την ίδια ποσότητα αλκοόλ, η γυναίκα θα επηρεαστεί πιο γρήγορα από τον άνδρα.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι γυναίκες έχουν μικρότερη αναλογία νερού στον οργανισμό τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν.
Αν και φαντάζουν ως «ψιλά γράμματα», αποτελούν εν δυνάμει αιτίες για πρόστιμα και γραφειοκρατικές - δικαστικές περιπέτειες.
Δικαιούμαστε από το αλκοτέστ να καταναλώσουμε 1 ποτήρι μπύρας, 1 ποτήρι κρασί και 1 ποτό (π.χ. βότκα ή ουίσκι). Τα στοιχεία της Ε.Ε. αναφέρουν ότι μεταξύ 1% και 5% στην κυκλοφορία έχουν ποσοστό αλκοόλ άνω των μεγίστων ορίων που έχουν εμπλακεί σε ατύχημα το 25% είχαν θάνατο των οδηγών και το 20% σε σοβαρούς τραυματισμούς.
Τα περισσότερα κράτη – μέλη έχουν θεσπίσει το 0,5mg/l ως επιτρεπτό όριο.
Τα πρόστιμα και τις κυρώσεις από την οδήγηση σε κατάσταση μέθης – λιγότερο ή περισσότερο – τα γνωρίζουμε. Αυτό που δεν ξέρουμε, είναι ότι αν μας γίνει αλκοτέστ μετά την πάροδο 6-8 ωρών από την στιγμή που καταναλώσαμε ποσότητα αλκοόλ, μπορεί να βγει θετικό, με τις ίδιες συνέπειες που θα είχαμε αν μας είχε γίνει την προηγούμενη μέρα. Αν έχετε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, μπορεί η απομάκρυνση να διαρκέσει και 12 ώρες, όχι για να απορροφηθεί πλήρως, αλλά για να μην γίνεται αντιληπτοί στο αλκοτέστ.
Αυτό γίνεται επειδή ο οργανισμός απαιτεί ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να απορροφήσει εντελώς ή εν μέρει το αλκοόλ που καταναλώσαμε. Ο ρυθμός απορρόφησης ποικίλει ανάλογα με τον οργανισμό του καθενός μας και εξαρτάται από τις συνήθειές μας, όπως για παράδειγμα τη διατροφή που θα ακολουθήσουμε την επόμενη μέρα.
Εάν το προηγούμενο βράδυ έχετε πιει, ενδεχομένως να είστε επηρεασμένοι και την επόμενη μέρα από το αλκοόλ. Ακόμη κι αν θεωρείτε ότι είστε καλά όταν ξυπνήσετε, υπάρχει περίπτωση να είστε πάνω από το επιτρεπόμενο όριο ή να είστε ανίκανοι να οδηγήσετε, με συνέπεια να κινδυνεύετε να χάστε το δίπλωμά σας. Με 0.3mg/l, ο οδηγός (στο αλκοτέστ) αρχίζει να μη διακρίνει τα χρώματα, να κάνει κακή εκτίμηση του κινδύνου που μπορεί να διατρέχει, να αποπροσανατολίζεται, να μειώνονται τα αντανακλαστικά του και να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του.
Οι μέθοδοι με τις οποίες μπορεί να υποστούμε ένα αλκοτέστ, είναι αυτή της αιμοληψίας (gr/lt) ή με τη μέθοδο του εκπνεόμενου (mg/lt).
Στην Ε..Ε. υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σκοτώνονται 17.500 άνθρωποι και τραυματίζονται 50000 άτομα από τους οδηγούς που έχουν καταναλώσει αλκοόλ. Φυσικά εμείς έχουμε και εδώ το μεγαλύτερο ποσοστό!!!!

Οι ποινές που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ.
Ποσοστό (mg/l) (Πρόστιμο Ευρώ) Συνέπειες Point System
0.25-0.40 200… Ακινητοποίηση οχήματος 5

0.40-0.60 700… Ακινητοποίηση οχήματος αφαίρεση του διπλώματος για 3 μήνες 9

Πάνω από 0.60 1200… Αφαίρεση του διπλώματος και άδειες για 6 μήνες και φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών


Εάν επαναλάβετε κατανάλωση αλκοόλ άνω των 0.60mg/l εντός δύο ετών από την προηγμένη παράβαση, θα σας αφαιρεθεί το δίπλωμα για 5 χρόνια, η άδεια κυκλοφορίας από 10 μέρες έως 6 μήνες και το δικαστήριο θα επιβάλει φυλάκιση τουλάχιστον 6 μήνες.
Οι οδηγοί που έχουν το δίπλωμά τους λιγότερο από δύο χρόνια, καθώς και οδηγοί φορτηγών και σχολικών λεωφορείων, πληρώνουν για κατανάλωση από 0.10-0.40 mg/l 200 ευρώ και χρεώνουν 7 βαθμούς point system.

Οι επήρειες του αλκοόλ ανάλογα με την ποσότητα (στο αλκοτέστ). Στα 0.2mg/l - 0.3/l< αρχίζει σαφής μείωση των ικανοτήτων οδήγησης.
Στα 0.3 mg/l έχουμε ελάττωση της οπτικής ικανότητας, κακή εκτίμηση των αποστάσεων και αύξηση της ευαισθησίας στα φώτα των αυτοκινήτων.
Στα 0.5mg/l τα αντανακλαστικά επιβραδύνονται, ενώ ο οδηγός αρχίζει να υπερεκτιμά τις δυνατότητές του.
Στα 0.5mg/l - 0.7mg/l παρατηρείται σύγχυση μνήμης, ζαλάδα και απώλεια προσανατολισμού, καθώς και μείωση της όρασης και της ακοής.
Άνω του 0.7mgl θεωρείσαι ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ.
Με δεδομένο ότι το αλκοόλ ανιχνεύεται μετά από 1 ώρα από την κατανάλωσή του.

Ποσότητα
Αλκοτέστ*
Χρόνος αναμονής (1)
2 ποτήρια μπύρας 0.4mg/l 1.5 ώρα
3 ποτήρια μπύρας 0,5mg/l 3 ώρες
2 ποτήρια ουίσκι 0,4mg/l 4 ώρες

3 ποτήρια ουίσκι 0,5mg/l
6 ώρες

3 ποτήρια κρασί 0.3mg/l 3 ώρες

4 ποτήρια κρασί 0.5mg/l 5 ώρες

5 ποτήρια κρασί 0.7mg/l 7 ώρες
* Η τιμή που δείχνει το αλκοτέστ για 2 άτομα που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα μπορεί να είναι διαφορετική, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του κάθε οργανισμού.
(1) Πόσος χρόνος χρειάζεται για να πέσει το επίπεδο του αλκοόλ, στο αίμα στο επιτρεπτό από το νόμο όριο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
«ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΣΗ ΔΕΝ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ» Σίγουρα θα είστε πιο άνδρες εάν παραδεχθείτε ότι δεν πρέπει να οδηγήσετε !!! Το άρθρο είναι του Πολυπρωταθλητή Αγώνων Αυτοκινήτου Ελλάδας Δημήτρη Μανωλόπουλου.

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ... Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΝ Μην πίνετε όταν πρόκειται να οδηγήσετε.
Φροντίστε εκ των προτέρων κάποιος από την παρέα να μην πιει, ώστε να μεταφέρει τους υπόλοιπους στο σπίτι με ασφάλεια.
Μην μπαίνετε σε αυτοκίνητο που ο οδηγός του έχει πιει αλκοόλ. Προτιμήστε να καλέσετε ένα ταξί για να πάτε στον προορισμό σας.
Εάν έχετε καλεσμένους, προσφέρετε περισσότερα μη αλκοολούχα ποτά και υπενθυμίστε τους τούς κινδύνους που κρύβει το αλκοόλ για την ασφάλειά τους κατά την οδήγηση.
Σταματάτε να προσφέρετε αλκοόλ περίπου μιάμιση ώρα πριν την ώρα κατά την οποία υπολογίζετε ότι το πάρτι ή το δείπνο θα τελειώσει και οι καλεσμένοι σας θα επιστρέψουν πίσω στα σπίτια τους.

ΜΗΝ ΠΙΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ
ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΣΕΤΕ ΑΝ
ΕΧΕΤΕ ΠΙΕΙ

Read more: http://tsokaroblog.blogspot.com/2013/01/blog-post_8598.html#ixzz2HrWgvCpy

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »