Έτσι εξαπατούν ανέργους που ψάχνουν δουλειά και γίνονται μεταφορείς μαύρου χρήματος










Στην εποχή του διαδικτύου είναι πολύ εύκολο να πέσεις θύμα εξαπάτησης από επιτήδειους και να συμμετέχεις στο ξέπλυμα κερδών (money mule) που προέκυψαν από οργανωμένο έγκλημα και να βρεθείς συνένοχος σε εγκληματική δράση, ενώ το μόνο που αναζητούσες ήταν μία θέση εργασίας.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ έχει ξεκινήσει καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι χρήστες του διαδικτύου να ενημερωθούν για την δράση των επιτηδείων.


Ο ορισμός του μεταφορέα παράνομων χρημάτων (money mule) σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές έχει ως εξής: Είναι το άτομο που στρατολογείται από εγκληματίες για τη νομιμοποίηση παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων.

Μεταφέρει παράνομα αποκτηθέντα χρήματα σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες, κρατώντας ένα ποσοστό ως προμήθεια. Έχει περάσει στην παρανομία είτε εν γνώση του είτε εν αγνοία του.

Η Ελληνική Αστυνομία στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ξεκαθαρίζει ότι οι εγκληματίες προσφέρουν στα υποψήφια «μουλάρια» φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας, με σκοπό να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκειμένου να συγκαλύψουν τα ίχνη τους. Ως προς το προφίλ του μεταφορέα παράνομου χρήματος, τονίζεται ότι είναι συνήθως νεοαφιχθείς στη χώρα. Επίσης είναι άνεργος, φοιτητής και άτομο σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Είναι, επίσης, κατά κύριο λόγο γένους αρσενικού και ηλικίας 18-34 ετών.

Εκατόν πενήντα άτομα που είχαν πραγματοποιήσει μεταφορές παράνομων χρημάτων (money mule) εντόπισε στη χώρα μας η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία είναι μία από τις αστυνομίες που συμμετείχε στην πρώτη ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση που έγινε στην Ευρώπη για τον εντοπισμό ανάλογων παραβατών.

Η Ελληνική Αστυνομία έλαβε μέρος μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, καθώς η μεταφορά του παράνομου χρήματος εντάσσεται στο κυβερνοέγκλημα και γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου. Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης είχε συσταθεί επιχειρησιακό κέντρο στη Europol σε συνεργασία με τη Eurojust, με σκοπό την υποβοήθηση των αστυνομικών Αρχών στη διασταύρωση πληροφοριών και τη συλλογή αυτών για περαιτέρω ανάλυση.

Οι εγκληματίες προσφέρουν στα υποψήφια θύματα τους φαινομενικά νόμιμες θέσεις εργασίας με σκοπό να τους εξαπατήσουν και να τους χρησιμοποιήσουν ως ενδιάμεσους για ξέπλυμα χρήματος προκειμένου να καλύψουν τα ίχνη τους. Προκειμένου να είναι πιο αληθοφανής η απάτη μπορούν μέχρι και να αντιγράψουν αυθεντικές ιστοσελίδες εταιρειών και να χρησιμοποιούν παραπλήσιες διευθύνσεις.

Το τυπικό προφίλ του παράνομου μεταφορέα παράνομου χρήματος Νεοαφιχθέντα πρόσωπα στην χώρα Άνεργοι φοιτητές και άτομα σε δύσκολη οικονομική κατάσταση Ενδείξεις Αυτόκλητα email Μηνύματα μέσω Social Networks Ευκαιρίες εργασίας με μεγάλες οικονομικές απολαβές για θέσεις χωρίς μεγάλες απαιτήσεις και κριτήρια Δεν υπάρχουν περιγραφές εργασιακών καθηκόντων Η επικοινωνία γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου


http://tilegrafima.gr/greece/society/item/20751-etsi-eksapatoyn-anergous-pou-psaxnoun-douleia-kai-ginontai-metaforeis-mayrou-xrimatos

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »