SOS από την κυπριακή Αστυνομία: Μην γδύνεστε μπροστά από την κάμερα του υπολογιστή





Πώς οι χρήστες των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταστούν στόχος και θύματα σεξουαλικού εκφοβισμού με σκοπό το κέρδος

Συστάσεις προς χρήστες του διαδικτύου για προστασία από απάτη παγκοσμίως γνωστή ως «Sextortion», απευθύνει η Αστυνομία Κύπρου.

Σε ανακοίνωση ενημερώνονται οι χρήστες των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας και πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης (facebook), να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι επιτήδειοι έχουν βρει νέους τρόπους προσέγγισης και ως εκ τούτου, μπορεί να καταστούν στόχος και θύματα σεξουαλικού εκφοβισμού με σκοπό το κέρδος.



Το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Κυπριακής Αστυνομίας έχει γίνει εκ νέου δέκτης καταγγελιών σύμφωνα με τις οποίες, ο χρήστης (συνήθως άντρας) δέχεται αίτημα φιλίας από μια ελκυστική κοπέλα με ελαφρά ενδυμασία. Ακολούθως, αφού αποδεχτεί το αίτημα, η γυναίκα επικοινωνεί μαζί του στο χώρο διαπροσωπικής επικοινωνίας (chat) και τον καλεί να έρθουν σε οπτική επαφή μέσω άλλης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης (skype) και βιντεοκλήσης.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, όταν ο χρήστης ανταποκριθεί, τότε η κοπέλα αρχίζει να προβαίνει σε διάφορες σεξουαλικές πράξεις και τον καλεί να κάνει το ίδιο και να βγάλει τα ρούχα του, με σκοπό να τον καταγράψει.


Ακολούθως, όταν τερματιστεί η επικοινωνία, ο χρήστης λαμβάνει μήνυμα με το οποίο ο διαδικτυακός διαφθορέας τον ενημερώνει ότι έχει βιντεοσκοπηθεί και αν δεν καταβάλει χρηματικό ποσό θα δημοσιοποιήσει το βίντεο σε όλους τους διαδικτυακούς του φίλους. Η πράξη είναι παγκόσμιο φαινόμενο και έχει την ονομασία «Sextortion».

Το κοινό καλείται να μην ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικούς εκφοβισμούς και να λαμβάνει κάποια βασικά μέτρα προστασίας, όπως:

-Να κάνει block το ύποπτο προφίλ -Να στέλνει αίτημα είτε μέσω της Αστυνομίας, είτε μέσω του Οργανισμού CyberEthics για να διαγραφεί και να «μπλοκαριστεί» ο λογαριασμός του δράστη -Να κάνει ανενεργό το λογαριασμό του για περίοδο τουλάχιστον δύο εβδομάδων για να μην καταστεί δυνατόν να μπορεί να εντοπιστεί από τον δράστη με άλλο προφίλ -Να μην ανταποκρίνεται με το να αποστέλλει οποιονδήποτε χρηματικό ποσό.

Οι χρήστες καλούνται να μην ανταποκρίνονται καθόλου σε ηλεκτρονικά μηνύματα ή σε βιντεοκλήσεις που προέρχονται από άγνωστα πρόσωπα.

Εάν πέσουν θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού καλούνται να προβαίνουν σε καταγγελία και να ενημερώνουν άμεσα το Γραφείο Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

protothema.gr
http://katohika.gr/diethni/kipriaki-astinomia-gdineste-mprosta-kamera-ipologisti/

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »