Τι φορούσες όταν σε βίασαν;





Φωτογραφική έκθεση με στόχο την αποδόμηση της χυδαίας λογικής που ενοχοποιεί τα θύματα βιασμού τα οποία έχουν να αντιμετωπίσουν την ερώτηση «Τι φορούσες και προκάλεσες;»....

Συντάκτρια: Χριστίνα Πάντζου

Αλιεύει η Κατερίνα Παπαγκίκα

Οταν μια γυναίκα υφίσταται σεξουαλική επίθεση όλο και κάπου θα αναφερθεί το περίφημο «ποιος ξέρει τι φορούσε και προκάλεσε». Απαντώντας σε αυτήν τη σεξιστική λογική που ενοχοποιεί το θύμα, η Αμερικανίδα φωτογράφος Κάθριν Κάμπαρερι θέλησε μέσα από τη δουλειά της να αποδείξει πως οποιαδήποτε γυναίκα, ανεξαρτήτως του τι φορά, μπορεί να γίνει θύμα βιασμού.

Η σειρά της «Well, What Were You Wearing?» (Λοιπόν, τι φορούσες;) δείχνει τα ρούχα που έφεραν διάφορες γυναίκες όταν βιάστηκαν. Οπως γράφει στον ιστότοπό της, ως καλλιτέχνιδα συνειδητοποίησε πως έχει τη δυνατότητα να κάνει τον κόσμο να συζητά για θέματα-ταμπού δημιουργώντας εικόνες που προκαλούν σχόλια και πυροδοτούν διαμάχες.

«Η σεξουαλική επίθεση είναι μια πράξη ελέγχου και εξουσίας και δεν έχει καμιά σχέση με το τι φορά το θύμα… Κι όμως τα θύματα συχνά κατηγορούνται για την επίθεση που δέχτηκαν με τη δικαιολογία ότι “προκάλεσαν” τους δράστες με την “αποκαλυπτική” ενδυμασία τους».
Κανένα ρούχο δεν προκαλεί

Καταγράφοντας λοιπόν αυτά τα ρούχα, δείχνει σε όλους μας πως «δεν υπάρχει ένα είδος ρούχου που προκαλεί την επίθεση. Δεν υπάρχει μέγεθος. Δεν υπάρχει σωματότυπος…. Η σεξουαλική επίθεση ποτέ δεν γίνεται λόγω των ρούχων που φέρει κάποια: ο μόνος λόγος για τον οποίο γίνεται είναι γιατί κάποιος έχει αποφασίσει να κάνει αυτή την επίθεση».

Η Κάμπαρερι εμπνεύστηκε αυτό το πρότζεκτ διαβάζοντας το βιβλίο Missoula του Τζον Κρακάουερ που διερευνά τις σεξουαλικές επιθέσεις στο ομώνυμο πανεπιστήμιο της Μοντάνα.

Ανάμεσα στο 2008 και το 2012 η δικαιοσύνη διερεύνησε 350 σχετικές καταγγελίες για αυτή την πανεπιστημιούπολη, που στη συντριπτική τους πλειονότητα αγνοήθηκαν από την τοπική αστυνομία και τις πανεπιστημιακές αρχές.

Επειτα ήρθε η ελάχιστη ποινή που επιβλήθηκε στον «υποδειγματικό φοιτητή και αθλητή» του πανεπιστημίου του Στάνφορντ Μπροκ Τέρνερ, για τον βιασμό μιας κοπέλας στην πανεπιστημιούπολη.

Μία δίκη που θα μείνει στην Ιστορία ως σύμβολο της ατιμωρησίας των δραστών αυτών των εγκλημάτων. Με αφορμή όλα αυτά, η Κάμπαρερι αποφάσισε να κάνει αυτή τη σειρά για να καταρρίψει έναν από τους πολλούς μύθους σχετικά με την «προκλητικότητα των βιασμένων».

Εκανε μια έκκληση μέσω της ιστοσελίδας της ζητώντας τη συνεργασία θυμάτων βιασμού. Τα πέντε πρώτα ρούχα που φωτογράφισε ανήκαν σε άτομα που γνώριζε. Επειτα άρχισαν να πληθαίνουν οι συμμετοχές και να της φτάνουν πολλά ακόμη ρούχα.

Τα φωτογραφίζει μόνα τους σε ένα μαύρο φόντο. Χωρίς όνομα ούτε ιστορία. Μια λουλουδάτη μακριά φούστα. Ενα απλό τζιν. Ενα ζευγάρι λευκά αθλητικά. Ενα καρό πουκάμισο. Ο,τι φοράμε καθημερινά όταν ανυποψίαστες βγαίνουμε στους δρόμους.

Περισσότερα για το πρότζεκτ: http://www.katcphoto.com/well-what-were-you-wearing.html

Εφημερίδα των Συντακτών 27-10-2016

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »