Τα μηχανήματα σολάριουμ ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο κατέληξαν επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με την κα Βιργινία Τσαπάκη, πρόεδρο της Ένωσης Φυσικών Ιατρικής Ελλάδος (ΕΦΙΕ).
Σε δηλώσεις της πριν μερικές ημέρες, η κυρία Τσαπάκη αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΦΙΕ για της μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες.
Η πρόεδρος της ΕΦΙΕ ανέφερε ότι φαίνεται ότι τα κινητά βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας της κοινής γνώμης για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όταν ο κίνδυνος βρίσκεται αλλού, όπως π.χ. στα μηχανήματα τεχνητού μαυρίσματος, τα γνωστά σολάριουμ. «Τα μηχανήματα σολάριουμ δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τεχνητό μαύρισμα. Είναι αποδεδειγμένο με επιστημονικές μελέτες πως προκαλούν καρκίνο, κυρίως μελάνωμα.
Κάθε χρόνο 500 γυναίκες και 300 άνδρες νοσούν από μελάνωμα που προκαλείται από σολάριουμ. Στην Αυστραλία και τη Βραζιλία, μάλιστα, έχουν απαγορευτεί τα σολάριουμ.», επεσήμανε η κα Τσαπάκη και πρόσθεσε ότι επιπλέον δεν υπάρχει κανένα νομοθετικό πλαίσιο και έλεγχος στην Ελλάδα και τα συγκεκριμένα μηχανήματα ενδέχεται να χρησιμοποιούνται σε κέντρα αισθητικής από προσωπικό που δεν έχει την απαιτούμενη γνώση. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ως αρμόδιος φορέας για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει ήδη εκδώσει μία μελέτη που αφορά σε 60-70 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, καταδεικνύοντας την αλόγιστη χρήση σολάριουμ και παράλληλα βρίσκεται ήδη σε διαδικασία σύνταξης ενός πλαισίου λειτουργίας τους.
ΠΟΥ: Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που συσχετίζει τα κινητά με τον καρκίνο
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τη σχέση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων και της ενδεχόμενης επιρροή της στην υγεία των χρηστών, η κα Τσαπάκη ήταν καθησυχαστική, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επιστημονικά ορθή και τεκμηριωμένη μελέτη που να υποστηρίζει πως τα κινητά και η ακτινοβολία που χρησιμοποιούν προκαλούν καρκίνο ή κάποια βιολογική επίδραση.
Η πρόεδρος της ΕΦΙΕ υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη θέση είναι η επίσημη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Έρευνα στον Καρκίνο και εξήγησε ότι οι μελέτες πρέπει να πραγματοποιούνται σε εκτενή πληθυσμό με συγκεκριμένη μεθοδολογία και αυτή τη στιγμή οι μελέτες που γίνονται είναι μικρές ανά ινστιτούτο και δεν υπάρχουν δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να συντάξουμε ασφαλή συμπεράσματα. «Όταν θα βγει ο ΠΟΥ να κάνει μια σχετική δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα ασφαλής και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση», επεσήμανε η κ. Τσαπάκη.
Εκατοντάδες χιλιάδες φορές κάτω των θεσπισμένων ορίων εκπέμπουν τα δίκτυα κινητής
Σε σχόλιο των δημοσιογράφων πως σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της ΕΦΙΕ αναφέρεται ότι η αλματώδης αύξηση της τεχνολογίας δεν έχει προκαλέσει αύξηση της ακτινοβολίας που εκπέμπεται, η κ. Τσαπάκη τόνισε πως τα νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα, οι κεραίες και τα δίκτυα εκπέμπουν πολλές εκατοντάδες χιλιάδες φορές χαμηλότερα από τα θεσπισμένα όρια της ΕΕ με τις μελέτες να δείχνουν πως τα smartphones εκπέμπουν λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τις παλαιότερης γενιάς συσκευές. Για τα δίκτυα μεταφοράς του σήματος ισχύει το ίδιο, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΦΙΕ, όσο πιο προηγμένα είναι τα δίκτυα τόσο χαμηλότερη ακτινοβολία χρησιμοποιούν.
http://www.freepen.gr/2017/04/blog-post_675.html