ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για τοξικούς ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥΣ ξηρούς καρπούςΣυναγερμός από το Κέντρο Δηλητηριάσεων για τοξικούς ξηρούς καρπούς

Να αποφύγουν κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα» καλούν τους καταναλωτές οι αρχές...


Ωστόσο η περιέχουσα αμυγδαλίνη σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί θανατηφόρα

«Συναγερμό» σήμανε το Κέντρο Δηλητηριάσεων του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» λόγω της αύξησης των δηλητηριάσεων και δη στην πιο οξεία μορφή τους, μετά την κατανάλωση πικραμύγδαλων και πυρήνων από το κουκούτσι βερίκοκου.

Με επείγουσα ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου ενημέρωσε τον Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) για τις περαιτέρω επείγουσες ενέργειες και τα μέτρα αρμοδιότητάς του, που πρέπει να ληφθούν σε ό,τι αφορά στον έλεγχο στα σούπερ μάρκετ για τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Παράλληλα, εφιστά την προσοχή του καταναλωτικού κοινού καλώντας το «να αποφύγει κάθε προμήθεια και κατανάλωση καρπών-πυρήνων από πικραμύγδαλα και βερίκοκα, έως την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος από τις αρμόδιες Αρχές».

«Τοξικοί» ξηροί καρποί

Τα υπαίτια προϊόντα, όπως αποσαφηνίζει η Γενική Γραμματεία, διατίθενται ως «ξηροί καρποί» στα σούπερ – μάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής διατροφής, με τους παραγωγούς να τα διαφημίζουν για τις αντιοξειδωτικές και τις αντικαρκινικές δράσεις τους, λόγω της περιεκτικότητας τους σε αμυγδαλίνη.

Η συγκεκριμένη ουσία, ωστόσο, περιέχει κυανιούχα σε μικρές ποσότητες, ενώ η λήψη από του στόματος αυτής της ουσίας συνεπάγεται υδρόλυση (χημική αντίδραση) και παραγωγή υδροκυανίου, το οποίο σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.

Η ενδεδειγμένη ποσότητα σε ό,τι αφορά την κατανάλωση αυτών των πικραμύγδαλων και πυρήνων από το κουκούτσι βερίκοκου είναι έως 10 τεμάχια την ημέρα.

Η κατανάλωση περισσοτέρων από 10 πυρήνων ημερησίως μπορεί να προκαλέσει - ανάλογα με την ποσότητα - από ήπια, οξεία έως και θανατηφόρο δηλητηρίαση.

Τα σημάδια τοξικότητας είναι το κοιλιακό άλγος, η ναυτία, οι έμετοι και η διάρροια ως αρχικά συμπτώματα ήπιας τοξικότητας, έως δυσκολία στην αναπνοή, μυϊκή αδυναμία, κυάνωση, καταστολή, αρρυθμίες και μεταβολική οξέωση.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »