Προσοχή στον νέο ιό Simplelocker!




Ειδικές συμβουλές παρέχει στους πολίτες η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έπειτα
από την εμφάνιση ενός νέου κακόβουλου λογισμικού ( TROJAN ), με την ονομασία «Simplelocker» το οποίο προσβάλλει κινητά τηλέφωνα και tablets (smartphones) με λειτουργικό σύστημα ANDROID και κρυπτογραφεί τα αρχεία του χρήστη τους.

Ειδικότερα, με την εγκατάσταση του κακόβουλου λογισμικού στη συσκευή γίνεται ανίχνευση για ύπαρξη εξωτερικού μέσου αποθήκευσης, όπως SD κάρτα μνήμης, σκανάροντάς την για αρχεία τύπου «.jpeg, .jpg, .png, .bmp, .gif, .pdf, .doc, .docx, .txt, .avi, .mkv, .3gp, .mp4». Αφού τα εντοπίσει, στη συνέχεια τα κρυπτογραφεί κατά πρότυπο AES και αλλάζει την κατάληξη (extension) τους με αποτέλεσμα να καθίστανται απροσπέλαστα για το χρήστη τους.

Ακολούθως στην οθόνη της συσκευής εμφανίζεται μήνυμα που ενημερώνει ότι είναι κλειδωμένη για προβολή και διακίνηση αρχείων παιδικής πορνογραφίας, ζωοφιλίας κτλ και απαιτεί από τους χρήστες την καταβολή χρηματικού ποσού για να ξεκλειδωθεί και να αποκρυπτογραφηθούν τα αρχεία της.
Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα το προαναφερόμενο λογισμικό έχει εμφανιστεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία.

Καλούνται οι πολίτες που κατέχουν κινητά τηλέφωνα και tablets με λειτουργικό σύστημα ANDROID, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα μέτρα προστασίας της συσκευής τους για την αποφυγή προσβολής της από τον προαναφερόμενο ιό.

Συγκεκριμένα:

• να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος ANDROID.

• να δημιουργούν αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων της συσκευής τους (backup) σε τακτά χρονικά διαστήματα.

• να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας όπως ένα antivirus, το οποίο πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

• να μην κατεβάζουν εφαρμογές από άγνωστες πηγές ή αναξιόπιστες εφαρμογές

• να μην ανοίγουν συνημμένα αρχεία από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τα οποία δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τον αποστολέα και το περιεχόμενο του συνημμένου αρχείου.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

• Τηλεφωνικά στους αριθμούς 11012 και 210-6476464
• Στέλνοντας e-mail στα ccu@cybercrimeunit.gov.gr, 11012@hellenicpolice.gr
Πηγή: http://www.zoomblog.org/2014/06/simplelocker.html#ixzz33xJ5SE3z

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »

1 σχόλια:

σχόλια
Ανώνυμος
23 Ιανουαρίου 2015 στις 11:50 μ.μ. delete

Γεια σε όλους, Το όνομά μου είναι Courtney Bieneman, ένας πολίτης των ΗΠΑ? Είμαι 42 χρόνια ηλικίας .. Θέλω να χρησιμοποιήσουν αυτό το μέσο για να σας ενημερώσουμε για την καλοσύνη του Κυρίου για οδηγώντας τελικά μου σε πραγματικά και γνήσια δανειστής δανείου που ονομάζεται κ Mason Ντιέγκο, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ντιέγκο Δάνειο Εταιρείας μετά έχουν scammed από άλλα πλαστά δανειστές, ήμουν απελπισμένος και δεν γνωρίζουμε ποιος να εμπιστευτεί, ενώ ήρθε και να θέσει ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό μου σε μεγαλύτερη έκπληξη μου. Όποιος από εσάς που έχουν επίσης πέσει θύμα απάτης, θα πρέπει να ενοχλεί όχι περισσότερο μαρούλι, έχω να σας φέρει καλά νέα και ο μόνος δανειστής που μπορείτε να εμπιστευθείτε, απλά επικοινωνήστε μαζί τους τώρα μέσω email: diegoloancompany@yahoo.com για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς για να πάρει το δάνειό σας. Και για άλλη μια φορά χάρη να του Mason Ντιέγκο που μου έδωσε ένα δάνειο ύψους 154,000.00 δολάρια ...

Reply
avatar